Raise the Bar stipendije Q&A

1. Tko se može prijaviti za stipendije?
Stipendije Raise the Bar namijenjene su kuharima, slastičarima i osoblju za posluživanje u restoranima s navršenih 18 godina te minimalno jednogodišnjim radnim iskustvom u ugostiteljstvu.
2. Koji su formalni kriteriji prijave?

Program je namijenjen osobama koje:
– imaju navršenih minimalno 18 godina,
– imaju minimalno jednogodišnje radno iskustvo u ugostiteljstvu;
– imaju afinitete prema kulinarstvu, slastičarstvu ili restoranskom menadžmentu
– su izrazito motivirane
– su spremne i u mogućnosti preseliti se za vrijeme trajanja edukacije
– imaju djelatni status u Hrvatskoj i planiraju naučeno znanje iskoristiti u Hrvatskoj (odnosno u BiH i Sloveniji u slučaju da je riječ o kandidatima iz navedenih država)
3. Gdje se kandidati mogu prijaviti?
Za sudjelovanje u procesu odabira stipendista kandidati se mogu prijaviti ispunjavanjem prijavnog obrasca.
4. Kakav je postupak odabira stipendista?
Postupak odabira stipendista počinje nakon završetka prijava za Raise the Bar stipendija pregledom pristupnih obrazaca, motivacijskoga pisma i preporuka kandidata. U odabiru stipendista ili stipendiste sudjelovat će stručni žiri koji se sastoji od renomiranih hrvatskih kuhara, predstavnika Odjela za ljudske potencija Coca-Cole HBC Hrvatska te članova projektnog tima Raise the Bar. Temeljem ocjena i prolaska postavljenih kriterija na testiranju tehničkog znanja, psihološkom testiranju i intervjuu odabrat će se dobitnik ili dobitnica stipendije na jednom od najprestižnijih svjetskih učilišta
5. Tko su članovi stručnoga žirija koji sudjeluje u odabiru?
Članovi stručnog žirija renomirani su hrvatski kuhari i stručnnjaci s relevantnim dugogodišnjim iskustvom – Hrvoje Zirojević, restoran Dvor, Marko Gajski, restoran Lešić Dimitri, Igor Gudac chef i suvlasnik bistroa Broom 44 i Ivan Jug, someljerski prvak Hrvatske.
6. Na koja učilišta mogu otići dobitnici stipendije, kako se odabire učilište?
Učilišta na koja šaljemo stipendiste pripadaju najrelevantnijima i najprestižnijima u svojemu području. Prilikom odabira učilišta, vodimo se između ostaloga i osobnim preferencijama stipendista te kurikulumom koje to učilište nudi. Osobni pristup svakomu kandidatu omogućuje dodjelu stipendije koja najbolje odgovara profilu i potrebama kandidata.
7. Što sve pokrivaju troškovi Raise the Bar stipendije?
Raise the Bar stipendije pokrivaju školovanje na jednom od prestižnih svjetskih učilišta iz područja kulinarstva, slastičarstva ili restoranskog menadžmenta. Ovisno o njihovoj visini, troškovi smještaja za stipendiste bit će pokriveni djelomično ili u cijelosti. Cilj nam je kroz projekt omogućiti školovanje vrhunskim kandidatima te nastojimo pokriti sve troškove na putu do tog cilja kako bi naši stipendisti imali jednaku priliku.
8. Što je Zaklada Raise the Bar?
Zaklada Raise the Bar vlastita je zaklada projekta Raise the Bar Coca-Cole HBC Hrvatska putem koje se stipendira školovanje gastronomskih talenata na najprestižnijim svjetskim učilištima.
9. Mogu li se ponovno prijaviti iako nisam dobio stipendiju prilikom prošlih prijava?
Za dodjelu stipendija mogu se prijaviti svi zainteresirani kandidati koji odgovaraju uvjetima prijave, bez obzira na broj prethodnih prijava. Za stipendije se mogu prijaviti isključivo kandidati koji nisu već bili dobitnici Raise the Bar stipendije.