Raise the Bar Scholarship

Stipendiramo usavršavanje darovitih osoba u gastronomiji na najboljim svjetskim učilištima. Stipendija je namijenjena kuharima, slastičarima te osoblju za posluživanje u restoranima.

Dobitnici će stipendije dobiti prigodu osnažiti svoja znanja i vještine u ključnim područjima za daljnji razvoj hrvatske turističke i gastronomske ponude među kojima su kulinarske tehnike, upravljanje i inovacije restorana te slastičarstvu.

Osobni pristup svakomu kandidatu omogućuje dodjelu stipendije koja najbolje odgovara profilu i potrebama kandidata.

Stručni žiri

U odabiru stipendista ili stipendiste sudjeluje stručni žiri koji se sastoji od renomiranih hrvatskih kuhara – Hrvoja Zirojevića, Marka Gajskog, Igora Gudca i Brune Vokala te voditelja i suvlasnika restorana Noel – Ivana Juga. U odabir smo uključili predstavnika Odjela za ljudske potencija Coca-Cole HBC Hrvatska te članove projektnog tima Raise the Bar. Temeljem ocjena i prolaska postavljenih kriterija na testiranju tehničkog znanja, psihološkom testiranju i intervjuu tim odabire dobitnika ili dobitnicu stipendije na jednom od najprestižnijih svjetskih učilišta.



Hrvoje Zirojević
Hrvoje Zirojević
Chef


Jedan od najboljih hrvatskih chefova rođen je u Splitu gdje su ga u svijet kuhanja još od malih nogu uvele majka i baka. Može se pohvaliti zavidnom kulinarskom karijerom te je dobitnik mnogih priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a između ostalih i Gault&Millau nagradom za 2019. godinu, pobjedom u Cro Top 10 te srebrnom medaljom na svjetskom kupu u Moskvi. Nakon što je proteklih 8 godina radio u restoranu Laganini na Palmižani, krenuo je u nove avanture u splitskom restoranu Dvor.

Marko Gajski
Marko Gajski
Chef

Marko Gajski glavni je chef restorana Lešić Dimitri kojemu je 2020. godine donio Michelinovu zvjezdicu. Njegov je karijerni put neobičan i pravi je dokaz da uz volju, trud i istinsku ljubav prema poslu se može zaista daleko dogurati. Marko je završio Fakultet organizacije i informatike te je potom 2011. godine sudjelovao na Masterchefu. Nakon Masterchefa dobio je priliku otići na Hvar te je sate, dane i tjedne svoje karijere usmjerio na ulaganje u sebe – bilo da je riječ o stažiranju u restoranima, komunikacije sa chefovima i slično. Smatra da trudom, radom, učenjem i istinskom unutarnjom motivacijom se može daleko dogurati.

Igor Gudac
Igor Gudac
Chef

Igor Gudac, chef i suvlasnik bistroa Broom 44 osebujan je kuhar koji svojim inovativnim konceptima donosi osvježenje na gastronomskoj sceni. Kao mali htio je biti nogometaš zbog čega se iz Gorskog kotara preselio u Rijeku te je upisao ugostiteljsku školu u Opatiji jer je mislio da će je moći uskladiti uz svoje nogometne treninge. U tijeku školovanja se zaljubio u kuhanje te je svoj profesionalni život usmjerio kuhanju. Radio je u kultnom restoranu brze hrane Pizza Cut Duck koji je predanim radom i konceptom kuhanih gableca stekao popularnost među zagrebačkom publikom. Osim kuhanjem, Igor se bavi i foragingom te samoniklo bilje koristi u svojoj kuhinji.

Bruno Vokal 1
Bruno Vokal
Chef

Bruno Vokal, glavni chef restorana Noel, mladi je kuhar koji se može pohvaliti impresivnom biografijom – od rada u dubrovačkom restoranu 360, restoranu Wine Vault, Dubravkinom putu te londonskom restoranu Dorchester kod čuvenog chefa Ducassea, da navedemo samo nekoliko. Oduvijek je znao da želi biti kuhar i u kuhinji je od malena. Koliko mu je kuhanje utkano u DNK i svakodnevni život, pokazuje i činjenica da u slobodno vrijeme, kad ne radi – rado kuha, gleda kulinarske emisije i nadograđuje svoje znanje.

Ivan Jug
Ivan Jug
someljerski prvak Hrvatske

Someljerski hrvatski prvak, prvi hrvatski certificirani sommelier za sake pri Someljerskome savezu za sake (SSA) te voditelj i suvlasnik restorana Noel, prvoga zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ivan se školovao u ugostiteljskoj školi, kuharski smjer. Nakon trogodišnjega rada u struci prekvalificirao se za konobara. Godine 2011. postao je jedan od prvih sommeliera s diplomom Hrvatskoga sommelier kluba koji radi po standardima Međunarodnoga saveza sommeliera (ASI). Dobitnik je mnogih priznanja i potvrda među kojima se ističe međunarodna diploma po ASI-jevim standardima koju danas ima manje od desetero ljudi u Hrvatskoj. Neprestanim rastom i razvojem znanja Ivan se nametnuo kao jedan od ključnih ljudi u hrvatskim restoranima.

Raise the Bar stipendije 2021.

Grgo Bačelić, Tibor Klobučar i Matija Kuzmić sretni su dobitnici Raise the Bar stipendija za 2021. godinu. Grgo, Tibor i Matija imat će prigodu dodatno brusiti svoje znanje na nekim od najboljih svjetskih učilišta.
Stipendije su sretnim dobitnicima službeno uručene na događanju povodom izdavanja vodiča Gault&Millau za Hrvatsku, 1. lipnja 2021. godine.
Tibor i Grgo su već krenuli na svoju edukaciju na Le Cordon Bleu u Istanbul, dok Matija u veljači kreće na edukaciju na Ecole Ducasse u Francuskoj.

Raise the Bar stipendije 2019.

Na područnome kongresu gastronomije i ugostiteljstva Chefs’s Stage 2019. u Šibeniku, u suradnji sa zakladom Budi Foodie, dodijeljene su prve tri stipendije za mlade talente u gastronomiji i ugostiteljstvu namijenjene usavršavanju na ponajboljim svjetskim programima.

Nikolina Putica dobila je stipendiju za usavršavanje kulinarskih vještina u školi Le Cordon Bleu, Tibor Valinčić dobio je stipendiju za učenje restoranskoga menadžmenta na Akademiji Intrecci Alta Formazione, a Marina Levak dobila je stipendiju za slastičarstvo u školi Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thuries.

– Dobitnici Raise the Bar i Budi Foodie stipendije 2019.

Dobitnici Raise the Bar stipendije

Nikolina-Putica-dobitnica-stipendije-zaklade-Budi-Foodie-i-projekta-Raise-the-Bar
Nikolina Putica
dobitnica Raise the bar stipendije

Nikolina je osvajanje stipendije iskoristila za usavršavanje kulinarskih vještina u školi Le Cordon Bleu.
„Odlazak na akademiju Le Cordon Bleu i kasniji staž u Neolokalu kod Maksuta Askara bila je značajna prilika za moj razvoj jer sam imala priliku učiti od najboljih. Osvajanje Raise the Bar stipendije pokazalo mi je da se trud i rad u životu uvijek isplate. Mladima koji imaju ambiciju i želju za učenjem, poručujem da si prijavom na stipendiju mogu otvoriti nova vrata i dodatno ojačati našu gastronomsku scenu.”

Tibor-Valincic-dobitnik-stipendije-Raise-the-Bar-i-zaklade-Boodie-Foodie
Tibor Valinčić
dobitnik stipendije Raise the Bar

Tibor Valinčić odlučio se za učenje restoranskoga menadžmenta na Akademiji Intrecci Alta Formazione.
„Svima koji ovo čitaju, a ponajviše onima kojima je kuhanje životni poziv poručujem da nastave raditi ono što vole jer je pogotovo sada svaki trenutak sreće bitan, a posao je jedan od važnijih činitelja naše sreće. Stipendija programa Raise the Bar otvaraju mnoga vrata i mogućnosti stoga tko god je u prilici neka se prijavi!”

Marina-Levak-dobitnica-stipendije-Raise-the-Bar-i-zaklade-Budi-Foodie
Marina Levak
dobitnica Raise the Bar stipendije

Marina Levak dobila je stipendiju za slastičarstvo u školi Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thuries.
„Ništa ne odlazi preko noći i za sve treba biti strpljiv. Oduvijek sam bila sanjar, pa želim i poručiti svim zainteresiranima za program stipendija Raise the Bar – usudite se biti ti koji sanjaju. Iako se na početku mnogo toga čini nemogućim ili neostvarivim, treba vjerovati u sebe i imati strpljenja. Nemojte oklijevati oko prijave, jednostavno to napravite jer sreća prati hrabre.”

Logotip Raise the Bar Hospitality Excellence Scholarship