Raise the Bar Scholarship

Stipendiramo usavršavanje darovitih osoba u gastronomiji na najboljim svjetskim učilištima. Stipendija je namijenjena kuharima, slastičarima te osoblju za posluživanje u restoranima.

Dobitnici će stipendije dobiti prigodu osnažiti svoja znanja i vještine u ključnim područjima za daljnji razvoj hrvatske turističke i gastronomske ponude među kojima su kulinarske tehnike, upravljanje i inovacije restorana te slastičarstvu.

Osobni pristup svakomu kandidatu omogućuje dodjelu stipendije koja najbolje odgovara profilu i potrebama kandidata.

Stručni žiri

U odabiru stipendista ili stipendiste sudjeluje stručni žiri koji se sastoji od renomiranih hrvatskih kuhara – Hrvoja Zirojevića, Marka Gajskog, Igora Gudca i Brune Vokala te voditelja i suvlasnika restorana Noel – Ivana Juga. U odabir smo uključili predstavnika Odjela za ljudske potencija Coca-Cole HBC Hrvatska te članova projektnog tima Raise the Bar. Temeljem ocjena i prolaska postavljenih kriterija na testiranju tehničkog znanja, psihološkom testiranju i intervjuu tim odabire dobitnika ili dobitnicu stipendije na jednom od najprestižnijih svjetskih učilišta.



Hrvoje Zirojević
Hrvoje Zirojević
Chef


Jedan od najboljih hrvatskih chefova rođen je u Splitu gdje su ga u svijet kuhanja još od malih nogu uvele majka i baka. Može se pohvaliti zavidnom kulinarskom karijerom te je dobitnik mnogih priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a između ostalih i Gault&Millau nagradom za 2019. godinu, pobjedom u Cro Top 10 te srebrnom medaljom na svjetskom kupu u Moskvi. Nakon što je proteklih 8 godina radio u restoranu Laganini na Palmižani, krenuo je u nove avanture u splitskom restoranu Dvor.

Marko Gajski
Marko Gajski
Chef

Marko Gajski glavni je chef restorana Lešić Dimitri kojemu je 2020. godine donio Michelinovu zvjezdicu. Njegov je karijerni put neobičan i pravi je dokaz da uz volju, trud i istinsku ljubav prema poslu se može zaista daleko dogurati. Marko je završio Fakultet organizacije i informatike te je potom 2011. godine sudjelovao na Masterchefu. Nakon Masterchefa dobio je priliku otići na Hvar te je sate, dane i tjedne svoje karijere usmjerio na ulaganje u sebe – bilo da je riječ o stažiranju u restoranima, komunikacije sa chefovima i slično. Smatra da trudom, radom, učenjem i istinskom unutarnjom motivacijom se može daleko dogurati.

Igor Gudac
Igor Gudac
Chef

Igor Gudac, osebujan je kuhar koji svojim inovativnim konceptima donosi osvježenje na gastronomskoj sceni. Kao mali htio je biti nogometaš zbog čega se iz Gorskog kotara preselio u Rijeku te je upisao ugostiteljsku školu u Opatiji jer je mislio da će je moći uskladiti uz svoje nogometne treninge. U tijeku školovanja se zaljubio u kuhanje te je svoj profesionalni život usmjerio kuhanju. Radio je u kultnom restoranu brze hrane Pizza Cut Duck koji je predanim radom i konceptom kuhanih gableca stekao popularnost među zagrebačkom publikom. Osim kuhanjem, Igor se bavi i foragingom te samoniklo bilje koristi u svojoj kuhinji. U budućnosti sprema zanimljive suradnje koje će svakako zaintrigirati gastronomsku scenu.

Bruno Vokal 1
Bruno Vokal
Chef

Bruno Vokal, glavni chef restorana Noel, mladi je kuhar koji se može pohvaliti impresivnom biografijom – od rada u dubrovačkom restoranu 360, restoranu Wine Vault, Dubravkinom putu te londonskom restoranu Dorchester kod čuvenog chefa Ducassea, da navedemo samo nekoliko. Oduvijek je znao da želi biti kuhar i u kuhinji je od malena. Koliko mu je kuhanje utkano u DNK i svakodnevni život, pokazuje i činjenica da u slobodno vrijeme, kad ne radi – rado kuha, gleda kulinarske emisije i nadograđuje svoje znanje.

Ivan Jug
Ivan Jug
someljerski prvak Hrvatske

Someljerski hrvatski prvak, prvi hrvatski certificirani sommelier za sake pri Someljerskome savezu za sake (SSA) te voditelj i suvlasnik restorana Noel, prvoga zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ivan se školovao u ugostiteljskoj školi, kuharski smjer. Nakon trogodišnjega rada u struci prekvalificirao se za konobara. Godine 2011. postao je jedan od prvih sommeliera s diplomom Hrvatskoga sommelier kluba koji radi po standardima Međunarodnoga saveza sommeliera (ASI). Dobitnik je mnogih priznanja i potvrda među kojima se ističe međunarodna diploma po ASI-jevim standardima koju danas ima manje od desetero ljudi u Hrvatskoj. Neprestanim rastom i razvojem znanja Ivan se nametnuo kao jedan od ključnih ljudi u hrvatskim restoranima.

Raise the Bar stipendije 2020./2021.

Odabrani su ovogodišnji dobitnici stipendija Raise the Bar! Grgo Bačelić, Tibor Klobučar i Matija Kuzmić sretni su dobitnici Raise the Bar stipendija za 2021. godinu. Grgo, Tibor i Matija imat će prigodu dodatno brusiti svoje znanje na nekim od najboljih svjetskih učilišta poput Le Cordon Bleu ili Ecole Ducasse.
Stipendije su sretnim dobitnicima službeno uručene na događanju povodom izdavanja vodiča Gault&Millau za Hrvatsku, 1. lipnja 2021. godine.

Raise the Bar stipendije 2019.

Na područnome kongresu gastronomije i ugostiteljstva Chefs’s Stage 2019. u Šibeniku, u suradnji sa zakladom Budi Foodie, dodijeljene su prve tri stipendije za mlade talente u gastronomiji i ugostiteljstvu namijenjene usavršavanju na ponajboljim svjetskim programima.

Nikolina Putica dobila je stipendiju za usavršavanje kulinarskih vještina u školi Le Cordon Bleu, Tibor Valinčić dobio je stipendiju za učenje restoranskoga menadžmenta na Akademiji Intrecci Alta Formazione, a Marina Levak dobila je stipendiju za slastičarstvo u školi Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thuries.

– Dobitnici Raise the Bar i Budi Foodie stipendije 2019.

Dobitnici Raise the Bar stipendije

Nikolina-Putica-dobitnica-stipendije-zaklade-Budi-Foodie-i-projekta-Raise-the-Bar
Nikolina Putica
dobitnica Raise the bar stipendije

Nikolina je osvajanje stipendije iskoristila za usavršavanje kulinarskih vještina u školi Le Cordon Bleu.
„Odlazak na akademiju Le Cordon Bleu i kasniji staž u Neolokalu kod Maksuta Askara bila je značajna prilika za moj razvoj jer sam imala priliku učiti od najboljih. Osvajanje Raise the Bar stipendije pokazalo mi je da se trud i rad u životu uvijek isplate. Mladima koji imaju ambiciju i želju za učenjem, poručujem da si prijavom na stipendiju mogu otvoriti nova vrata i dodatno ojačati našu gastronomsku scenu.”

Tibor-Valincic-dobitnik-stipendije-Raise-the-Bar-i-zaklade-Boodie-Foodie
Tibor Valinčić
dobitnik stipendije Raise the Bar

Tibor Valinčić odlučio se za učenje restoranskoga menadžmenta na Akademiji Intrecci Alta Formazione.
„Svima koji ovo čitaju, a ponajviše onima kojima je kuhanje životni poziv poručujem da nastave raditi ono što vole jer je pogotovo sada svaki trenutak sreće bitan, a posao je jedan od važnijih činitelja naše sreće. Stipendija programa Raise the Bar otvaraju mnoga vrata i mogućnosti stoga tko god je u prilici neka se prijavi!”

Marina-Levak-dobitnica-stipendije-Raise-the-Bar-i-zaklade-Budi-Foodie
Marina Levak
dobitnica Raise the Bar stipendije

Marina Levak dobila je stipendiju za slastičarstvo u školi Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thuries.
„Ništa ne odlazi preko noći i za sve treba biti strpljiv. Oduvijek sam bila sanjar, pa želim i poručiti svim zainteresiranima za program stipendija Raise the Bar – usudite se biti ti koji sanjaju. Iako se na početku mnogo toga čini nemogućim ili neostvarivim, treba vjerovati u sebe i imati strpljenja. Nemojte oklijevati oko prijave, jednostavno to napravite jer sreća prati hrabre.”

Logotip Raise the Bar Hospitality Excellence Scholarship