Raise the Bar Academy

Akademija Raise the Bar namijenjena je konobarima, barmenima i baristima sa barem jednom godinom iskustva u ugostiteljstvu i turizmu, koji imaju prigodu pohađati besplatnu izvanškolsku nastavu u suvremenome Coca-Colinu obrazovnome centru.

Teorijski se dio nastave održava u obrazovnome centru u upravnoj zgradi Coca-Cole HBC Hrvatska u Zagrebu, a praktični dio u restoranima i barovima širom Hrvatske. Centar je opremljen suvremenom opremom te potrebnim pomagalima i sastojcima za izvođenje nastave i rad u simuliranim stvarnim uvjetima.

Obrazovni program izvodi se prema nastavnome planu i programu (kurikulu) koji su izrađeni u suradnji s jednom od vodećih svjetskih škola za barmene European Bartender School. Polaznici koji uspješno završe program dobit će potvrdu koju izdaje Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji sa školom za barmene European Bartender School.

Predavači

Kruno RoziU╠ł-min
Kruno Rozić
voditelj je akademije Raise the Bar i barmen s dugogodišnjim iskustvom.

Karijeru je započeo kao barist u kafiću 42 Coffee Co., no ubrzo znanja i vještine bariste i barmena nastavlja brusiti u Dežman baru. Kao savjetnik za barove radio je u hotelu Jaegerhorn u Zagrebu te u dubrovačkome hotelu One Suite. Nakon povratka u Zagreb radi kao glavni barmen Aperitivo Bara. Velika ljubav prema koktelima i dugogodišnji rad u ugostiteljstvu potaknuli su Krunu na pokretanje natjecanja Croatian Modern Classic koje povezuje devetnaest barova u Hrvatskoj i više od trideset najboljih barmena u državi. Nastavlja raditi na projektima koji populariziraju koktel-scenu te osniva Wunder Bar, agenciju za savjetovanje barova posvećenu povećanju broja izvrsnih barmena i barova u Hrvatskoj. Kruno se školuje na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Marko Pećnik
Marko Pećnik
predavač kategorije jakih alkoholnih pića na Akademiji Raise the Bar i brand ambassador jakih alkoholnih pića za Coca-Colu HBC Adria

Marko je svoju karijeru započeo u zagrebačkom Swanky Monkey Gardenu gdje se prvi dan zaljubio u užurbanu atmosferu i kreativnu stranu ugostiteljstva.
Najveći ‘boom’ napravio je u Aperitivo Baru, gdje je zajedno sa najboljim barmenima hrvatske pomicao granice miksologije u Hrvatskoj. Istraživanje i edukaciju nastavio je u Nizozemskoj gdje je završio kao Bar Manager nagrađivanog restorana i koktel bara. Smatra da je edukacija i želja za napretkom najvažnija za uspjeh u ovom poslu.

Andrej ┬Ęapka-min
Andrej Čapka
direktor je i vlasnik Zmajske pivovare osnovane 2014.

Jedan je od začetnika zanatskoga pivarstva u Hrvatskoj te osnivač i glavni administrator mrežnoga portala pivarstvo.info pokrenutoga 2007. Organizator je brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja zanatskih pivovara i redoviti sudac na međunarodnim natjecanjima. Prije ulaska u poduzetničke vode radio je sedam godina kao programer u tvrtki Interactive d.o.o., a tri je godine stjecao iskustvo u proizvodnji kompozita i izradi posebnih dijelova za trkaće automobile i zrakoplove. Andrej se školovao na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije te Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnje iskustvo u kućnome pivarstvu potaknulo je Andreja da pokrene Zmajsku pivovaru, prvu hrvatsku zanatsku pivovaru, sa željom da se krajnjim korisnicima ponude inovativna i drukčija piva te postave nova mjerila na tržištu. Potvrda da su Andrej Čapka i njegov tim na pravome putu došla je već u prvoj godini poslovanja – Zmajska pivovara 2015. svrstana je među deset najboljih novootvorenih pivovara na svijetu.

Andrea Klemenu╠łiU╠ł-min
Andrea Klemenčić
menadžerica je u hotelijerstvu u odjelima za gastronomiju i restoraterstvo.

Diplomu je stekla na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment. Dodatno se obrazovala za voditeljicu robne marke na poslovnome učilištu Filaks u Zagrebu, a znanje je nadogradila svjetski priznatom potvrdom someljerskoga tečaja WSET (Wine and spirit education trust) druge razine. Više od osamnaest godina radnoga iskustva u vođenju ugostiteljskih objekta posvetila je restoranima, bistroima i barovima, oblikovanju njihova imidža, izobrazbi zaposlenika te stvaranju ponude pića i barske hrane. Posebno se može istaknuti osmišljavanje i uvođenje robne marke Dežman bar i Dežman Mini Bar u Zagrebu te stvaranje robne marke Lokal Bar In One, bara unutar hotela One Suite. Ujedno je radila na cjelokupnome projektu Hotel One Suite koji je u Kijevu 2017. dobio Međunarodnu nagradu za gostoljubivost kao najbolji novootvoreni hotel u Europi te godine. Godinu dana bila je i kolumnistica za gastronomiju portala Buro 24/7.

Ivan Jug
Ivan Jug
someljerski je hrvatski prvak, prvi hrvatski certificirani sommelier.

Someljerski hrvatski prvak, prvi hrvatski certificirani sommelier za sake pri Someljerskome savezu za sake (SSA) te voditelj i suvlasnik restorana Noel, prvoga zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ivan se školovao u ugostiteljskoj školi, kuharski smjer. Nakon trogodišnjega rada u struci prekvalificirao se za konobara. Godine 2011. postao je jedan od prvih sommeliera s diplomom Hrvatskoga sommelier kluba koji radi po standardima Međunarodnoga saveza sommeliera (ASI). Dobitnik je mnogih priznanja i potvrda među kojima se ističe međunarodna diploma po ASI-jevim standardima koju danas ima manje od desetero ljudi u Hrvatskoj. Neprestanim rastom i razvojem znanja Ivan se nametnuo kao jedan od ključnih ljudi u hrvatskim restoranima.

Tomislav Košutić
Tomislav Košutić
ambasador je robne marke Costa Coffee.

Karijeru je započeo kao konobar za vrijeme studija kad se djelovanjem “više sile” našao za espresso aparatom. Nakon kraćeg premišljanja o karijeri u ugostiteljstvu, odlučuje se na edukaciju u Cogito Coffee gdje mu se mijenja pogled prema kavu i otvaraju mu se vrata prema novom svijetu.
Radio je kao glavni barista u “Garden Baru” u Zaprešiću gdje je dodatno jačao svoja znanja i vještine. Zahvaljujući dobrim mentorima njegovo se znanje širilo što je kao rezultat imalo i brojne nagrade na natjecanjima te na kraju i SCA diplomama. Proveo je određeno vrijeme i volontirajući te pomažući mentoru Karlu Puriću (Four Wheel Coffee Roasters) u njegovoj prižionici kako bi dodatno proširio svoja znanja i u potpunosti ušao u svijet kave.

Nastavni plan i program
Obuhvaćena su znanja i vještine potrebne za uspješno sudjelovanje u ugostiteljstvu među kojima su iscrpan pregled tržišta i trendova, izobrazba o povijesti, klasifikaciji, proizvodnji i kušanju svih kategorija jakih alkoholnih pića, piva, vina i kave, teorijsko i praktično poznavanje recepata 88 klasičnih koktela te izrada vlastitih sastojaka za koktele.

Polaznici će biti upoznati s radnim mjestima i odgovornošću u raspodjeli rada u ugostiteljskome objektu te potkovani cjelovitim praktičnim znanjima i osnovama menadžmenta u ugostiteljstvu.
Obrazovni ciklusi
Obrazovni program podijeljen je na teorijski i praktični dio, a ukupno traje dvanaest tjedana. Teorijski dio nastave traje 8 tjedana i održava se radnim danima od 9.00 do 15.00 sati. Praksa traje četiri tjedna. Polaznici mogu izabrati između dva predložena datuma početka izobrazbe.


III. ciklus izobrazbe
Trajanje teorijskoga dijela nastave: 15. veljače 2021. – 9. travnja 2021.

IV. ciklus izobrazbe
Trajanje teorijskoga dijela nastave: 18. listopada 2021. – 10. prosinca 2021.
Datumi prijave
Prijave su za izobrazbu u okviru programa Raise the Bar u tijeku.

Trajanje prijava za treći ciklus izobrazbe: do 26. siječnja 2021.
Odabir kandidata
Svi kandidati koji su u potpunosti ispravno popunili prijavni obrazac bit će obaviješteni o statusu njihova postupka odabira.

Osobe moraju poznavati hrvatski jezik u govoru i pismu te imati djelatni status u Republici Hrvatskoj. Program se izvodi na hrvatskome jeziku.
– Prvi naraštaj akademije Raise the Bar 2019.
– Drugi naraštaj akademije Raise the Bar 2020.
Logo Raise the Bar