Centri kompetentnosti FAQ

1. Što su centri kompetentnosti u turizmu?
Regionalni centri kompetentnosti u turizmu su srednje ugostiteljske škole koje su prepoznate kao mjesto izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i u kojemu se uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, obavljaju i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada. Osim osiguravanja kvalitetne praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, ciljevi imenovanja regionalnih centara kompetentnosti su i između ostaloga i povećati relevantnost kurikuluma, pojačati suradnju s poslodavcima i visokim učilišta i te mnogi drugi.
2. Koliko imamo regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i koji su?
U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest škola koje su regionalni centri kompetencije:
1. Srednja škola Zabok
2. Turističko-ugostiteljska škola Split
3. Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
4. Ugostiteljska škola Opatija
5. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula
6. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.
3. Zašto Raise the Bar surađuje s centrima?
Smatramo kako je suradnja sa srednjim ugostiteljskim školama ključna u našem nastojanju poboljšanja kvalitete obrazovanja te usklađivanje potreba poslodavaca i budućih kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj.

U suradnji s područnim centrima kompetentnosti u turizmu želimo zajednički popularizirati zanimanja u ugostiteljstvu među mladima te im pokazati koje sve mogućnosti im se nude po završetku strukovne ugostiteljske škole, modernizirati kurikulum i nastavu te podići ljestvicu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu.
4. Kako ta suradnja izgleda?
Kroz suradnju s centrima nastojimo zajednički evidentirati ključne probleme u obrazovanju kadrova za ugostiteljstvo i turizam te odrediti korake za njihovo rješavanje. Na raspolaganju smo centrima za pomoć i savjetovanje u onim područjima u kojima možemo pomoći, u mjeri u kojoj to možemo učiniti.

To radimo na sljedeće načine:

– Kroz savjetovanje tijekom uređenja prostora i nabave opreme za izvođenje praktičnoga dijela nastave regionalnih centara kompetentnosti za sektor turizma i ugostiteljstva.

– Kroz potpore u organizaciji razmjene znanja i iskustava između učenika i vrhunskih stručnjaka iz ugostiteljskoga sektora, organizaciju radionica za nastavnike te mogućnost posjeta obrazovnomu centru akademije Raise the Bar.

– Svim regionalnim centrima kompetentnosti za sektore turizma i ugostiteljstva stavljamo na raspolaganje nastavni plan i program (kurikul) prema kojemu se izvodi izvanškolska nastava akademije Raise the Bar.