Akademija FAQ

TKO SE MOŽE PRIJAVITI NA PROGRAM?
Obrazovni program Raise the Bar namijenjen je ljudima svih razina obrazovanja koji imaju najmanje jednogodišnje radno iskustvo u ugostiteljstvu i izrazitu želju za učenjem i usavršavanjem svojih vještina.

Osobe moraju poznavati hrvatski jezik u govoru i pismu te imati djelatni status u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili Sloveniji. Program se izvodi na hrvatskome jeziku.
KOJI SU FORMALNI KRITERIJI PROGRAMA?
Program je namijenjen kandidatima koji:
– imaju djelatni status u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili Sloveniji
– poznaju hrvatski jezik u govoru i pismu
– imaju najmanje jednu godinu radnoga iskustva u ugostiteljstvu
– mogu i ne moraju biti zaposleni
– imaju želju za dodatnim obrazovanjem za barmene, konobare, bariste i voditelje ugostiteljskih objekata.
GDJE SE KANDIDATI MOGU PRIJAVITI?
Za sudjelovanje u obrazovnome programu kandidati se mogu prijaviti putem obrasca.
KOJI SU ROKOVI ZA PRIJAVU?

@page { size: 8.27in 11.69in; margin: 0.79in } p { line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; background: transparent } a:link { color: #0563c1; text-decoration: underline }
Ukoliko su prijave za novu generaciju u tijeku, informaciju o rokovima možete pronaći
ovdje.

Polaznici mogu izabrati između dva predložena datuma početka izobrazbe. Željeni datum izobrazbe moći ćete odabrati pri popunjavanju prijavnoga obrasca.
KAKAV JE POSTUPAK ODABIRA KANDIDATA?
Nakon popunjavanja prijavnoga obrasca stručni tim Coca-Cole, koji čine predstavnik Odjela za ljudske potencijale, stručnjak iz Službe za razvoj jakih alkoholnih pića te članovi Raise the Bar tima, odabrat će, na temelju ocjene svih dijelova prijave, kandidate koji će ući u uži izbor. Nakon toga slijedi kratak razgovor s kandidatima koji su ušli u uži izbor te naposljetku završna odluka o polaznicima programa.
KOLIKO TRAJE IZOBRAZBA I KAD ĆE SE IZVODITI?
Obrazovni program podijeljen je na teorijski i praktični dio, a ukupno traje do dvanaest tjedana. Nastava se održava radnim danima od 9.00 do 15.00 sati u Zagrebu.
DOBIVAJU LI SUDIONICI PROGRAMA ODREĐENU VRSTU POTVRDE?
Svi polaznici obrazovnoga programa koji su uspješno položili ispite iz teorijskoga, barskoga i praktičnoga dijela obrazovnog programa te ispit iz barskoga menadžmenta dobivaju potvrdu o završenim programima izobrazbe koju izdaje Coca‑Cola HBC Hrvatska i škola za barmene European Bartender School, a jamči visoku razinu znanja i vještina zaposlenika.
KOJE SE TEME OBRAĐUJU U OKVIRU PROGRAMA?
U okviru programa obrađuju se teme koje odgovaraju potrebama poslodavaca iz ugostiteljskoga sektora, a pritom prate najnovije svjetske trendove.

Obrazovni program obuhvaća sljedeće teme:

– uloga i odgovornost konobara, odnosno barmena
– barski menadžment (postupci, vođenje tima/zaposlenici/zapošljavanje/odnosi, doživljaji i zadovoljstvo gosta, trendovi/inovacije, zauzetost/raspodjela/multitasking, standardizacija, planiranje/ciljevi, nadzor nad dobiti, nadzor)
– pravila ponašanja i usluživanja gosta u barovima i restoranima
– pravilna uporaba barske opreme, leda, voća i čaša
– poznavanje pojmova fermentacije i destilacije
– povijest, klasifikacija, proizvodnja i kušanje kategorije jakih alkoholnih pića (votka, džin, akvavit, genever, rum, cachaça, viski, tekila, meskal, konjak, armanjak, calvadospisco, grapa)
– povijest, klasifikacija, proizvodnja i kušanje kategorija likera, piva, vina, kave i kavnih napitaka
– povijest, klasifikacija, proizvodnja i kušanje kategorija miješanih pića (tonici, đumbirovo pivo/Ginger ale, soda)
– izrada vlastitih sirupa, likera i shruba
– pravilna uporaba svih barskih tehnika
– poznavanje recepata 88 klasičnih koktela ili modernih klasika.
KAKAV JE POSTUPAK CERTIFIKACIJE?
Postupak certifikacije čini nekoliko ključnih koraka čije uspješno ispunjavanje vodi sljedećemu koraku te naposljetku potvrdi o završenoj izobrazbi.

Koraci su:

I. korak: položen završni teorijski ispit

II. korak: položen barski ispit

III. korak: položen pismeni ispit iz receptura

IV. korak: odrađena praksa u baru.

Polaznici koji su odslušali 90 posto predavanja i radionica, položili tjedne i završne ispite te odradili praksu, dobivaju potvrdu o završenoj izobrazbi nakon pohađanja Coca-Colina programa.
ŠTO SVE CERTIFIKACIJA OBUHVAĆA?
Postupak certifikacija obuhvaća sljedeće elemente:

– prisustvo na predavanjima i radionicama (> 90%)
– tjedne ispite iz teorijskoga znanja te tjedne ispite iz poznavanja recepata
– završni teorijski ispit
– završni ispit poznavanja recepata
– završni barski ispit
– mišljenje mentora o odrađenome praktičnom dijelu programa.
KAKO SE MOGU, KAO COCA-COLIN KUPAC, UKLJUČITI U PROGRAM?
Svim Coca-Colinim kupcima nudimo mogućnost prijave za ulogu mentora polaznicima,  odnosno prigodu da polaznici stručnu praksu odrade u njihovim ugostiteljskim objektima. Sudjelovanjem u projektu možete doprinijeti rastu i razvoju ugostiteljskoga sektora te mogućemu širenju vlastita tima vrhunski obrazovnim ljudima.
ŠTO PODRAZUMIJEVA SUDJELOVANJE U PROGRAMU KAO KUPAC?
Sudjelovanje u programu podrazumijeva prijavu vlastita ugostiteljskoga objekta u kojemu će polaznici odraditi stručnu praksu te dodjelu uloge mentora jednomu od vlastitih zaposlenika koji su dovoljno vješti i kvalificirani. Prijava ugostiteljskoga objekta za održavanje stručne prakse nije moguća bez prijave mentora i obrnuto.

Potpisivanjem ugovora o mentorstvu kupac se obvezuje da će polazniku omogućiti odrađivanje praktičnoga dijela u vlastitu ugostiteljskome objektu i isplatiti mu dogovorenu naknadu za rad.

Prijavu možete obaviti slanjem kratkoga opisa ugostiteljskoga objekta i podataka o mentoru na e-adresu: [email protected]llenic.com.
MOGU LI POSLATI PISMO PREPORUKE ZA SVOJEGA ZAPOSLENIKA I HOĆE LI TO UTJECATI NA ODABIR KANDIDATA?
Za svojega zaposlenika može se poslati pismo preporuke koje će, osim formalnih kriterija za sudjelovanje u programu, biti jedan od čimbenika koji može utjecati na odabir kandidata.

Kandidati koji nemaju pismo preporuke, ali se u postupku odabira kandidata pokažu prikladnima, moći će sudjelovati u obrazovnome programu bez obzira na njegov izostanak. Rezultat postupka odabira kandidata presudan je čimbenik za donošenje konačne odluke o polaznicima obrazovnoga programa.